Kaasschotel met hoevekazen

Benodigdheden

Hoeveelheid per persoon:

  • hapje bij de borrel / het aperitief 50 g tot 100 g
  • maaltijd 200 g
  • broodbeleg 20 g per snee brood

Bereidingswijze

Het aanbod 'Kazen van bij Ons' is groot genoeg om een gevarieerde kaasschotel samen te stellen. Varieer de schotel volgens de types:harde, half-harde, zachte en blauwgeaderde kazen.

Een kaasschotel kan beperkt of uitgebreid zijn. Belangrijk is dat het smaakt en dat er voldoende is voor iedereen.

Bij de kaas passen verschillende soorten brood, verse boter, verse of gedroogde vruchten, tuinkruiden en verse groenten zoals frisse groenteslaatjes, waterkers, tomaten, selderij, komkommer, e.v.a. Je kunt ook tafelzuur voorzien zoals mosterd, pickles, zoetzure augurken, uitjes, chutney.

Hoe serveren?

Leg de kaas op een kaasschotel van hout, aardewerk of steengoed. Kaas wordt in bepaalde streken in bladeren verpakt en zo opgediend. Vandaar dat er in de handel ook papieren bladeren beschikbaar zijn om de kaasschotel te decoreren. Het is ook mogelijk om enkele echte, afgewassen bladeren op een kaasschotel te schikken. De grote bladeren van esdoorn en druivelaar zijn daarvoor goed geschikt.

Geef ieder een eigen kaasplankje of bord en een eigen bestek. Neem de kaas een half uur of een uur voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dan pas komt de smaak van de kaas vrij.

Wat drinken bij de kaasschotel?

Belgische kazen en Belgische bieren passen goed bij elkaar. Belgische jenever past bij een oude kaas met hard zuivel (zoals een Oud-Brugge). Een zoete wijn zoals porto kan bij kazen met een uitgesproken sterke smaak, zoals Herve, Trou d'Sottai, Boû d'Fagne en blauwschimmelkazen geschonken worden.

Voor een uitgebreide werkwijze zie Lekker van bij ons

Tips