Pilav van Belgische quinoa

Benodigdheden

PILAV

  • 250 g Belgische quinoa
  • 80g (4 el) boter (gebruik ghee voor de vegan variant)
  • 3 middelgrote uien, gepeld en fijngehakt
  • 250g paddestoelen, gebroken in grove stukjes
  • look, 2 tenen fijngehakt
  • 1 bokaal kikkererwten, uitgelekt
  • 80 g abrikozen, grofgehakt en geweekt
  • 50 g dadels, grofgehakt en geweekt
  • 50 g amandelschilfers + extra (voor presentatie), getoast
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 5 kruidnagels
  • 1 appelsien, zeste + sap
  • 1 el harissa
  • zeezout & zwarte peper

OPDIENEN MET

  • labneh van De Zuivelarij (laat dit weg voor een vegan recept)
  • sriracha (of een andere pikante smaakmaker)
  • groen naar keuze
  • 1 citroen, zeste
  • sumak
  • amandelschilfers, getoast
  • voor een extra feestelijke toets: rozenblaadjes

Bereidingswijze

Week de quinoa een uur in koud water. Spoel hem af en kook 4 minuten in kokend water. Giet af en zet opzij.

Week de abrikozen en dadels 30 minuten in warm water.

Smelt 1 el boter in een pan, stoof de ajuinen. Doe er na enkele minuten de (das)look en de gebroken paddestoelen en kikkererwten bij. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.

Verwarm de heteluchtoven op 180°C.

Smelt 3 el ghee in een pan en doe er de abrikozen, dadels, amandelschilfers, harissa en specerijen bij. Bak enkele minuten en voeg er dan de zeste en het sap van de appelsien bij.

Beboter een Creusetpot (of een andere pot/kom met deksel die in de oven mag). Bedek de bodem van de pot met 1/3 van het ajuin-paddestoelenmengsel. Lepel er een laag quinoa op. Herhaal dit zodanig dat je drie lagen hebt. Eindig met een
laag quinoa. Maak 5 inkepingen in de quinoa en vul met het abrikozenmengsel. Leg een vochtige, uitgewrongen
handdoek op het mengsel (zorg dat deze niet uit de pot hangt) en zet het deksel op de pot.

Bak 30 minuten in de oven.

Haal de pot pilav uit de oven, verwijder de handdoek, roer alles door elkaar en schenk de pilav op borden. Leg op elke
portie een schep labneh en swirl er wat sriracha over. Bestrooi met citroenzeste, sumak, amandelschilfers en groen naar
keuze.

Smakelijk!

Tips

  • Varieer naargelang het seizoen met groenten. Maak een zomervariant met aubergines en paprika’s, in de herfst een met pompoen en pastinaak en in de winter eentje met raapjes en knolselder.
  • Indien je biogroenten gebruikt, was ze goed, schillen is zonde. Ook gekneusde exemplaren, de lelijke eendjes, kunnen perfect gebruikt worden.
  • Geen labneh in huis? Gebruik een restje natuuryoghurt, feta of ricotta.
  • Het groen kan variëren van peterselie en koriander, lente-ui, waterkers, munt, kervel tot Oost-Indische kers uit de tuin, het groen van radijsjes, een overschotje rucola. Of een combinatie. Ook de amandelschilfers kunnen perfect vervangen worden door gelijk welke noot of zaad.
  • Bewaar de aqua faba (het vocht uit de bokaal kikkererwten) en gebruik dit als basis voor een vegan mayonaise of meringue.
  • Daslookseizoen? Gebruik daslook i.p.v. knoflook.