Appels en peren: varianten

Appels

  • De Jonagold is een van de beste appelrassen. Eigenlijk is het een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. Het is een dikke vrucht met een felle, oranjerode blos op een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur en is stevig en sappig. Deze appel is een typische dessertappel.
  • De Jonagored is een ronde appel met een zachtgroene grondkleur en mooi dieprood gekleurde blos. Het is een zeer sappige en knapperige vrucht die door een juiste verhouding suiker- en zuurgehalte een aangenaam frisse en fijne smaak heeft. De jonagored is een uitstekende, goed verteerbare handappel die het ook goed doet in de keuken.
  • De Boskoop is een dikke ruwe grijsgroene appel met roestkleur. Deze appel is geliefd als handappel, maar wordt ook veelvuldig in de keuken gebruikt. Geen enkel ander ras bevat zoveel vitamine C, vruchtzuren en suikers.
  • De Golden Delicious is een stevige groene appel die na de pluk goudgeel kleurt. Het vruchtvlees is geel van kleur en is knapperig. Deze appel wordt zoeter naarmate hij langer bewaard wordt. Dit is een typische tafelappel.
  • De Kanzi is een nieuwe glanzende, frisrode appel met een heerlijke, zoetzure smaak. De naam Kanzi betekent in het Zuid-Afrikaans ‘verborgen schat’. Kanzi heeft een unieke, zoete smaak, die met niets te vergelijken is. De appel, die in West- en Zuid-Europa wordt geteeld, is een kruising tussen Gala en Braeburn.
  • Greenstar is een nieuwe appel met een hoog vitamine C-gehalte en een verfrissende sappigheid. Het meest bijzondere aan deze soort is dat de appel na het snijden of schillen niet verkleurt.
  • De Rubens is een appel met een blije rode blos, met karakteristieke donkere strepen en een groengelige grondkleur. De appel heeft een fris aroma en een lekkere zoete smaak. Op de fruitschaal houdt Rubens beduidend langer zijn volle smaak en brosse, krokante vruchtvlees.
  • De Pinova is afkomstig uit Duitsland en werd bekomen uit een kruising van Clivia en Golden Delicious. Het is een middelgrote, kegelvormige appel. De grondkleur is groengeel met een dieprode dekkleur. Het vruchtvlees is zeer vast, sappig, knappend en aangenaam zoetzuur.
  • De Belgica is een vroege tweekleurige appel met een ideale vruchtmaat. Deze appel oogt als een Jonagold, maar is iets knappiger van schil en ook net iets zuurder. Deze appel heeft een stevig vruchtvlees en een hoog suikergehalte.

Peren

De peer is nauw verwant aan de appel. Het waren de Romeinen die de vrucht verspreidden over Europa.
Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.

Populaire handperen:

  • De meest gekende handpeersoort is de Conférence. Deze slanke, groen-gebronsde peer kleurt lichtjes geel bij rijping. Ook het sappige, zoete en witte vruchtvlees met zijn verfijnde smaak wordt geler naarmatede vrucht rijper wordt.
  • De Doyenne du Comice wordt de koninginnepeer genoemd wegens haar wit, sappigvruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed.
  • De Durondeau, een typische herfstpeer, is uiterst geschikt als keukenpeer. De ruwe bronzen schil kleurt goud bij rijping, het witte
    vruchtvlees heeft een uitgesproken, licht scherpe smaak.

Populaire stoofperen

  • De Gieser Wildeman-peer is klein en bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. Wanneer rode wijn wordt gebruikt, kleurt de peer bij het koken rood.
  • De Brederode-peer is dofgroen met weinig roest en aan zonzijde iets bruinrood. Het vruchtvlees is korrelig wit en heeft een zoete smaak.