De Fruithoeve: een B&B met een passie voor fruitteelt

An en Jan van De Fruithoeve in het Haspengouwse Schalkhove hebben een missie. In hun gezellige bed and breakfast, die naast hun appel- en perenboomgaard ligt, trakteren ze hun gasten niet alleen op comfort en authenticiteit, maar ook op een unieke inkijk in de lokale fruitteelt. ‘De meeste mensen weten niet wat er zoal komt kijken bij het telen van een appel en een peer. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en wij lichten met veel plezier een tipje van de sluier.’ Sinds twee jaar verkopen ze hun fruit ook via de korte keten, in hun hoevewinkeltje. ‘Onze gasten vroegen ons steeds vaker of ze het fruitsap konden kopen dat ze hadden geproefd bij het ontbijt. Nu kan dat.’ 

Drie generaties 

Jan is op de boerderij geboren. Hij is de derde generatie die het bloeiende bedrijf verderzet. Jans vader combineerde de fruitteelt nog met akkerbouw en veeteelt, en aan het einde van diens loopbaan besloot Jan om zich toe te leggen op appels en peren. Zijn vrouw An hielp aanvankelijk mee met de administratie, tot ze besloot om haar droom waar te maken: een bed and breakfast uitbaten. Al tien jaar lang ontvangen Jan en An enthousiaste zakenlui en toeristen in hun prachtige gastenkamers. Ze baten zelfs een vakantiewoning uit. Twee jaar geleden kwam daar de hoevewinkel bij. 

Twee fruitsoorten 

Peren en appels zijn de belangrijkste producten van An en Jan. Er zijn ook enkele kersen- en pruimenbomen, maar die worden vooral voor de korte keten voorbehouden. Twee jaar geleden opende het echtpaar onder impuls van An een hoevewinkeltje, waar ze naast het fruit zelf ook de sappen van hun fruit verkopen. ‘We kregen van onze gasten van de bed and breakfast vaak de vraag of ze ons fruit, of het sap ervan, bij ons konden kopen. Dat kon niet, omdat we zelf geen fruit verpakten. Twee jaar geleden, tijdens de lockdown, moest de bed and breakfast dicht. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ons hoevewinkeltje te openen, waar we nu niet alleen onze eigen producten verkopen, maar ook die van andere hoevewinkels, zoals zacht fruit, eitjes, aardbeien en asperges.’ Jan merkt dat vooral de seizoengebonden producten erg in trek zijn. ‘Mensen vragen steeds meer naar verse producten. Het gevolg daarvan is dat de seizoensproducten het altijd erg goed doen. Want wat is er lekkerder dan een peer die recht van de boom komt?’ 

Eén missie 

Een uitbreiding van de hoevewinkel ligt niet in de lijn van de verwachtingen, zegt Jan: ‘Het is prima zoals het nu is. We hebben de appelen en peren, de bed and breakfast, en de hoevewinkel. De winkel brengt wel wat extra werk met zich mee, en we hebben momenteel al onze handen vol. Maar we genieten echt van het contact met onze gasten. We laten hen in een golfkarretje langs de boomgaarden rijden en we leggen hen uit wat de fruitteelt allemaal inhoudt. We leren hun ook waar ze moeten op letten als ze fruit kopen, en hoe ze dat het best kunnen bewaren. Het is opmerkelijk hoe weinig mensen dat weten! Als onze gasten weer naar huis rijden, doen ze dat met een vernieuwde aandacht voor lokale producten, en dat is onze missie. Daar doen we het voor!’