Elke week smakelijke pakketten biologische seizoensgroenten van De Zonnekouter

In Machelen-aan-de-Leie vind je De Zonnekouter. Een gemengde biologisch-dynamische boerderij op mensenmaat. Je kunt er terecht voor smaakvolle groenten die met zorg en aandacht voor de aarde gekweekt en geoogst worden. In de hoevewinkel vind je naast biologische en biologisch-dynamische groenten en fruit ook brood, zuivel, vlees, dranken en een basisassortiment droogwaren terug.

350 gezinnen

Elke week, net voor het weekend, passeren zo'n 350 gezinnen aan de hoevewinkel van boerderij De Zonnekouter, of ze halen hun wekelijkse groentepakket af in afhaalpunten in Gent, Deinze en omstreken. Seizoensgroenten met liefde en bio-dynamisch gekweekt, daar staat de Zonnekouter voor. Een proces dat ze de laatste twintig jaar verfijnd en uitgebouwd hebben. Waar De Zonnekouter in 2001 uit de grond werd gestampt op een verwaarloosd erf met 5 ha land, kun je nu terecht op een ferme boerderij van zo'n 17 hectare waar een team van 8 gemotiveerde medewerkers hard voor je kwalitatieve groenten werkt. "In 2014 hebben we een coöperatie opgestart." An Verboven legt uit hoe ze van De Zonnekouter meer dan enkel een familiebedrijf hebben gemaakt. "Onze boerderij was te groot om alleen te behappen. Nu wordt De Zonnekouter door verschillende schouders gedragen, omringd door een grote groep mensen die als vennoot de boerderij financieel mee ondersteunen.

Oogst afgestemd op de vraag

Hoe sneller je groenten vanop het veld op je bord belanden, hoe kwalitatiever en hoe verser. Dat is simpel. Het is dat aspect samen met de unieke band met de consument dat het korte keten verhaal voor An zo aantrekkelijk maakt. "Elke week verrassen we onze consumenten met ‘vergeten’ groenten, heerlijke spruitjes of andere smakelijke biogroenten. Doordat we met abonnementen werken kunnen we onze oogst perfect afstemmen op de vraag, zijn er geen overschotten die verloren gaan en kunnen we mensen gericht nieuwe producten aanbieden. Onze groentepakketten hebben steeds een andere samenstelling. Voor veel consumenten betekent dat een nieuwe vrijheid op hun bord. Ze gaan thuis creatief aan de slag met onze groenten."

Liefde voor de korte keten

De prei van De Zonnekouter is om duimen en vingers bij af te likken, dat komt door de goeie ‘levende’ zandgrond, de bodembemesting met zorgvuldig geteerde compost, en door het bedrijfseigen geteelde zaad. Doordat De Zonnekouter samen met twee collega-boerderijen de pakketten vult, kunnen ze elk op hun specialiteiten focussen. Dit komt niet alleen de diversiteit in het aanbod maar ook de grond ten goede. "Werken in een korte keten voelt erg bevredigend. We weten voor wie we telen. En we krijgen zoveel liefde terug van onze klanten. We maken werk van onze kwaliteit door zorgvuldig onze gewassen te telen, de aandacht voor de natuur is daarbij steeds erg groot," zo legt An de werking van 'De Zonnekouter' uit.

Eten volgens het ritme van de natuur

Als An mag kiezen, zet ze roodlof wat vaker op haar menu. Roodlof, wat je het beste kunt vergelijken met een pittige krop rood witloof, maakt ze met veel plezier klaar gemengd met veel olijfolie, geroosterde zonnebloempitjes en een beetje mosterd en balsamico. 't Zijn de groenten zoals roodlof die de pakketten van 'De Zonnekouter' zo aantrekkelijk maken. Je koopt wat de natuur op dat moment te bieden heeft. En wat er in je pakket zit, moet je ook klaarmaken. Waar 'De Zonnekouter' op die manier het ritme van de natuur kan volgen, volg je als consument mee en pas je je menu aan aan die soms vergeten groenten. An houdt op die manier haar bio-dynamische boerderij in stand en de 350 gezinnen uit het Gentse die wekelijks zo'n pakket opsmullen breiden hun smakenpallet uit. Van een win-win gesproken.

Wil je zelf proeven van de heerlijke producten van 'De Zonnekouter'? Neem dan zeker een kijkje op hun website