Zelfpluk

Wat is een zelfplukboerderij?

Op een zelfplukboerderij staat de landbouwer in voor de teelt en verzorging van de gewassen maar laat de klant zelf oogsten. Meestal spant de producent een deel van zijn veld af, dat dan mag gebruikt worden voor zelfpluk. Er wordt een woordje uitleg gegeven welke vruchten mogen geplukt worden en waarop men moet letten om de planten niet te beschadigen. Je kan je mandje (en buikje) dan vullen met fruit, groenten, kruiden en ook bloemen. Tenslotte worden ze gewogen en betaal je (meestal een lagere prijs) per kilo of mandje. Ook bij CSA-boerderijen wordt met zelfpluk gewerkt, maar daar zijn het de leden van de boerderij die hun deel van de opbrengst komen oogsten.

Waar vind ik een zelfplukboerderij bij mij in de buurt?

Een zelfpluk bij jou in de buurt vind je zeker en vast via onze zoekfunctie.  

Vind een zelfplukboerderij in je buurt

Waarom zou je langsgaan bij een zelfplukboerderij?

Doordat je zelf je producten oogst, proef je meteen een beetje van de boerenstiel. Verser dan dit kunnen je producten niet zijn. En wat niet in het seizoen is, kan je niet plukken. Dus je bent er zeker van dat je smult van het lekkerste dat het seizoen te bieden heeft. Een bezoekje brengen aan een zelfplukboerderij valt trouwens zeker in de smaak bij de kinderen. Wedden dat het fruit dat ze zelf plukten zo op is? 

Wat kan je oogsten op een boerderij met zelfpluk?

Op de meeste zelfplukboerderijen kan je kleinfruit plukken. Denk maar aan blauwe bessen, kruisbessen, frambozen of kiwibessen. Maar er zijn ook zelfoogstboerderijen waar je terecht kan voor verse kruiden, vergeten groenten en zelfs eetbare bloemen